Táborozás

Már lehet jelentkezni a CREDO szokásosan magas színvonalú nyári táboraiba. Idén is indul angol, készség és képesség fejlesztő illetve nomád tábor is.


Tantárgyi korrepetálások

Több mint 30 éves szakmai tapasztalat és kedvező ár a garancia arra, hogy az Ön gyermeke is sikeresen fogja venni az akadályokat, ha a CREDO tantárgyi korrepetálásait választja.


FЕ‘oldal / Szolgáltatásaink / Gyermek probléma / Problémás gyermek / Csecsemőkor / 0-1 év

Szolgáltatásaink

Gyermek probléma / Problémás gyermek

– Csecsemőkor / 0-1 év

Menüpontunk alatt folyamatosan fejtjük ki az életkort átfogó problémák zömét:

 • szopás
 • étkezés
 • hasfájás
 • kötelező korai vizsgálatok
 • a köldökcsonk ápolása
 • ébresszük-e a csecsemőt vagy ne?
 • veleszületett reflexek (Babinszky, tüsszentő, ásító, szopó...stb.)
 • alvásproblémák
 • alvási zavarok (aluszékonyság vagy éppen keveset alszik)
 • sírás
 • levegőztetés
 • fürdetés
 • öltöztetés, ápolás
 • súlygyarapodás
 • érzékszervi fejlődések 
 • mozgásfejlődés (szakaszok kimaradása, késése)
 • egészen korai nevelés, tanítás problémái
 • anya-gyermek kapcsolat
 • betegségek
 • lázcsillapítás, lázgörcsök
 • védőoltások, együttműködés a védőnővel
 • bölcsődei vagy otthoni nevelés
 • játék megjelenése, fejlődése és rendellenességei
 • másság korai felismerése (organikus/idegrendszeri sérülések)
 • a máshol (pl. nagyszülő, barátok) alvás kérdése

 


 
 
 
 


 


 

 

 

 

Általános érvényű igaz állítás:

A csecsemőt körülvevő szeretetteljes légkör, életmódjának rendszeres, következetes megszervezése, a vele kapcsolatos gondozási teendők azonos időben és formában történő ismétlése biztosítja a gyermek nyugalmát, kiegyensúlyozott fejlődését.
Ezek a szokások a gyermek első viselkedésformái, melyeket az ismétlődés stabilizál.
A rendszertelenség, az alkalmiság, a következetlenség a szokás-kialakulás alapmechanizmusát károsítja.

A gépies, érzelemmentes gondozás az ún. „rejtett érzelmi elhanyagolás”, a csecsemő passzivitása és emocionális elszegényedése következtében az általános retardáció és a hospitalizáció egyik összetevője lehet!


SZOPTATÁS

Lerágott csont már napjainkban, hogy az anyatejet semmi nem pótolja, minden összetevő megvan benne, amire a kisbabának a normális fejlődéséhez szüksége van. Ez így igaz, olyannyira, hogy a legújabb kutatások szerint még teáztatás sem szükséges, hiszen a szopások kezdetén először mindig hígabb, „vizesebb” a tej, ami a szomjúságát is oltja. Ki kell emelnünk a szoptatásnak a tápláláson túli, pszichológiai hatását. Ekkor a csecsemő még szimbiózisban létezik az anyával, az ölbe vétel, a szopás alatti testi érintkezés, az anya testének melege meghatározó a gyermek egészséges, harmonikus személyiségének kialakulása szempontjából. Ezért nagyon fontos, hogy azok az anyák is, akiknek nem tudnak szoptatni, az ölükbe véve etessék cumisüvegből csecsemőjüket. Ne ijedjenek meg azonban a tápszeres táplálás miatt, hiszen nincsenek olyan kutatások, amelyek arról szólnának, hogy az ilyen babák emiatt valamilyen rendellenességben szenvednének későbbi személyiségüket illetően.


Ébresszük-e a babát az etetésekhez?

A néhány évvel ezelőtti szakirodalmak arról szóltak, hogy a babákat meghatározott időnként /3-4 óra/ ébreszteni kell. Ez a nézet mára már elavult. A szakemberek többsége úgy foglal állást, hogy a csecsemő érzi, hogy mikor éhes, mikor és mennyit kell ennie, jelzi a belső biológiai órája, és legjobb, ha ehhez alkalmazkodik az anya.

Ez érvényes az éjszakára is. Ha éjszaka felébred a csecsemő, szoptassa meg az anya, de ha erre nincs igénye, végig alussza az éjszakát, örüljünk neki, ne ébresszük fel. Azok a babák is előbb-utóbb át fogják aludni az éjszakát, ha egészségesek, akik éjszakánként egy ideig igénylik az etetést.


Szopómozgások


Az újszülött szopóreflexel jön a világra, szopómozgásokat végez akkor is ha nem éhes! Ezt sok első anyuka nem tudja, azt hiszi, hogy kisbabája éhes, és ilyenkor előfordulhat a túltáplálás, ami a csecsemő nyugtalanságához vezethet.


Böfiztetés

Minden etetést kövessen böfiztetés Ez nagyon fontos, mert a picik szopás közben általában sok levegőt is nyelnek, ami hasfájáshoz vezethet. Ez történhet úgy, hogy a babát ölben tartva a vállunkra terített pelenka irányába fordítva féloldalasan függőleges helyzetben tartjuk, vagy a lábai között átnyúlva hátával a hasunknak döntve, szintén függőlegesen tartjuk.


Kimaradhat-e egy-egy étkezés?


Előfordulhat az is, hogy a csecsemő l-2 etetési időt átalszik. Ha ez nem mindennapos rendszerességgel fordul elő, nem kell belőle ügyet csinálni. Ne nyugtalankodjunk, gondoljunk arra, hogy egy egészséges csecsemő akkor fejlődik a legjobban, ha békésen alszik.


Szoptatás mellett célszerű-e cumisüveget is használni?

Igen, körülbelül a 4. hónaptól célszerű l-l alkalommal a cumisüvegből is táplálni a babát, egyrészt előkészíti, segíti a leválasztást, másrészt ilyenkor alkalom nyílik arra, hogy az apuka etesse a picit, hiszen nagyon fontos, hogy kezdettől fogva mindenben, amiben csak lehet, részese legyen a közös élményeknek, a kezdettől fogva történő közös nevelésnek.


Mikortól kezdve adjunk anyatejen kívül mást is?

Itt megint azzal kezdhetjük, hogy az anyatej minden szükséges vitamint, ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz. Mégis célszerű másfél-kéthónapos kor körül elkezdeni az új ízekkel való ismerkedést.
Az első ételek: a burgonya, alma, répa.
Kezdetben a főtt, összetört burgonya legyen az alap, lefejt anyatejjel hígítva, ehhez adjuk a lereszelt almát, répát, paradicsomot…
Az ételeket, még ha lassú is, célszerű kiskanállal adni, nem javasolt  a hígított formában egészen nagy lyukú cumisüvegből való etetés.

A szopások különösen, de az étkezések is mindig nyugodtak, bensőségesek legyenek!


Elválasztás


A 4. hónaptól 1-1 alkalommal lehet cumisüveget használni, majd fokozatosan lehet növelni a kanál és pohár használatát.
1 éves korra már célszerű, ha ez a baba domináns táplálkozási formája, és a szoptatás a kiegészítő, másodlagos.
Fontos, hogy ne az esti szoptatás maradjon el! A végleges leválasztás 1,5 -2 éves korra történjen meg, de mindenféleképpen csak fokozatosan! Az erőszakosan, és túl korán elválasztott csecsemő személyiségére a lelki sérülékenység, nyugtalanság /feszültség, „idegesség”/ és az alacsony tűrési küszöb a jellemző. Az orális kielégítetlenség miatt  megnő a cumizás időtartama, sokáig és mértéktelenül szopja az ujját. Vannak pszichológusok, akik a felnőttkori erős dohányzást és alkoholizmust is összefüggésbe hozzák az idő előtti elválasztás tényével.


A csecsemő etetéshez kötődő viselkedésének megnyilvánulásai:

Kanál érintésére száját nyitja

-->  3. - 5. hó

Kanál láttára száját kinyitja

-->  5. - 7. hó

Kekszet kezébe fogva eszik

-->  8. - 10. hó

Darabosat eszik

-->  12. - 15. hó

Ivópoharát fogja, dönti 

-->  10. - 14. hó

 


ALVÁS

Az egészséges csecsemő alvása nyugodt, saját egyéni szükséglete által meghatározott idejű.
Kezdetben nagyon sokat alszik, szinte átalussza a napot, csak az étkezések idejére ébred fel.
Később fokozatosan nő az ébren töltött órák száma, de egészen 1 éves koráig még a nap felét alvással tölti.


Különszoba kérdése


Szerencsés, ha  a megszületett csecsemő a számára előkészített külön, saját szobájába érkezik haza. Ha azonban erre nincs mód, ne nyugtalankodjunk, különösen az első 6 hónapban ez nem igazán szükséges. Különben is, ha éjszaka a baba sokszor felébred, célszerű a kiságyat a szülőknek a saját szobájukban, az ágyuk közelében elhelyezni, hogy szinte felkelés nélkül, egy kis simogatással, esetlegesen 1-2 korty teával megnyugtatni.

Az alvás során figyeljünk arra, hogy az oldalra és hasra fektetéseket variáljuk – a hátára való fektetés a visszaböfizés miatt veszélyes lehet -, a baba füle ne gyűrődjön alá, és takaró helyett használjuk a hálózsákot. Ne tegyük magunk mellé az ágyba, ez sem a babának, sem a mamának nem jó.

Szobáját az étkezések ideje alatt, többször szellőztessük ki, hiszen a csecsemő oxigénszükséglete sokszorosa a felnőttének, így alvása is jobb lesz.


Maradjunk-e csendben, ha a baba alszik?


Én azt gondolom, hogy normális emberi hangerővel beszélni, zenét, tévét hallgatni nyugodtan lehet, az nem zavarja a csecsemő alvását.
Az erősebb, különösen a hirtelen zajokat, amitől felriadhat, kerüljük!


FÜRDETÉS

Történhet akár este, akár reggel, amikor a mama úgy érzi, hogy számára könnyebb, a babának teljesen mindegy.
Az elején tegyünk a kiskádja aljára összehajtott pelenkát, hogy a csecsemő komfortérzése jobb legyen.
Kevés víz legyen a kádban, pár perces legyen a fürdetés időtartama, így a köldökcsonk leszáradása zavarmentes és gyors lesz. Szappanozni, tusfürdőzni nem kell, elég, ha a fürdővizébe egy kis babafürdetőt öntünk.
Törlésnél alaposan töröljük szárazra a hajlatokat, használjunk jó minőségű hintőport.

Törlésnél különösen vigyázzunk a fejtetőn lévő kutacsra, nehogy megsértsük! /Ha be van esve a baba nem kapott elég folyadékot!/

4-5 hónapos kortól nyugodtan lehet a papával együtt fürödnie nagy kádban, különböző kis hajócskákkal játszani, kupakokkal vizet öntögetni.


ÖLTÖZTETÉS

Semmi különös! Időjárásnak, hőmérsékletnek megfelelően, ahogyan mi is öltözünk. Arra ügyeljünk, hogy a ruhák könnyen feladhatóak, levehetőek legyenek, bőrbarát pamut anyagból.

Az anyukák nagy része hajlamos a túlöltöztetésre, félve, hogy a babának sokkal melegebbre
van szüksége, a szoba hőmérsékletét indokolatlanul magasabbra veszik.

 

Hamarosan folytatjuk...
ajГЎnlja ismerЕ‘sГ©nek

 AjГЎnlГі e-mail cГ­me:
 CГ­mzett e-mail cГ­me:

 


Ezt ne hagyja ki
Főoldal   |   Impresszum   |   Oldaltérkép   |   Médiaajánlat   |   Jognyilatkozat   |   Térkép   |   A CREDO Működése